Haberler

Gıdaların içindeki en tehlikeli ilk 9 kimyasal

14  Tem 2018

Natur-Med olarak “ne yemeliyim” sorusundan önce “ne yememeliyim” sorusunu önemsiyoruz. Çünkü upuzun beslenme önerilerini sıralayıp, farklı diyet akımlarından hangisini benimsemek gerektiğini tartışmadan önce, hakiki gıdayı sahte olandan ayırmak gerektiğine inanıyoruz. Bu ayrımı yaptıktan sonra, hakiki gıdalar arasında fazlası bedene zarar veren yiyecekleri de dengeli tükettik mi, sağlıklı beslenmede önemli bir aşama kaydetmiş oluyoruz.

Modern tarım yöntemlerinin gelişmesiyle zirai ilaçların, hormonların, antibiyotiklerin ve başka kimyasalların tarımsal üretimdeki kullanımı yaygınlaştı. Nüfus arttıkça, yiyeceklerin çabuk bozulmasını önlemek, kitlesel ihtiyaca cevap verebilmek ve büyüyen gıda endüstrisinin başlıca itici gücü olan kâr hedeflerini gerçekleştirebilmek için endüstriyel, işlenmiş, koruyucu ve katkı maddeleri eklenmiş gıda üretimi çoğaldı. İnsanların bedensel ihtiyaçlarına değil, damak zevkine hitap eden katkı maddeli, bağımlılık yapan, yüksek oranda şeker, yapay tatlandırıcı içeren yiyecek ve içecek üretimi arttı. Bugün gıda etiketlerinin üzerindeki “doğal”, “glutensiz”, “tam buğday” benzeri etiketler bile, bunların sağlıklı gıdalar olduklarını göstermiyor. Aslında endüstriyel bir üretim süreciyle üretilmiş ve paketlenmiş hiç bir gıdanın gerçekten sağlıklı olduğundan bahsedemeyiz.

Peki ne yiyeceğiz?

Hakiki gıda yiyeceğiz, yani market raflarından değil, topraktan gelen gıdaları. Yani üzerinde herhangi bir etiket, barkod bulunmayan, raf ömrünü uzatmak için içerisinde koruyucu maddeler, tatlandırıcılar, renklendiriciler veya aroma katılmamış gıdaları yiyeceğiz.

Yaşamlarının geri kalanında daha sağlıklı beslenmeye niyet edenler, işe aşağıdaki 9 maddeden uzak durarak başlayabilirler:

  1. Trans yağlar ve hidrojenize bitkisel yağlar. Etiketinde margarin, shortening, soya yağı, palm yağı, mısır yağı, ayçiçek yağı gibi bitkisel yağları okuduğunuz paketleri rafa geri bırakın.
  2. Gıda boyaları. Özellikle meyve suları, soslar, şekerler, tatlılar, asitli içecekler, pastacılık malzemeleri, pastane ürünlerinde bulunur. Kimyasal ismini bilmenize gerek yok, rengi doğal olmayan ya da renklendirilmiş her gıdada gıda boyası olduğunu anlayabilirsiniz.
  3. Yapay tatlandırıcılar. Üzerinde “şekersiz” yazan ama, tadı tatlı olan tüm yiyecek ve içeceklerde, sakızlarda, yoğurtlarda, soslarda, hatta diş macunlarında bulunur. Etiketlerinde aşağıdaki tatlandırıcılara rastladığınız ürünlerden uzak durun:

    Aspartam
    Mısır şurubu
    Sakaroz
    Dextrin
    Dextroze
    Fruktoz
    Fruktoz şurubu
    Invert şurubu
    Maltoz
    Şeker posası
    Melas
    Maple şurubu

  4. Monosodyum Glutamat (MSG). İşlenmiş gıdalarda aroma arttırıcı etkisi olan bir amino asittir. Gıdaların bağımlılık yapan etkisini arttırır. Market raflarında göreceğiniz hemen her paketlenmiş gıdanın içinde bulunma ihtimali vardır.

  5. Sodyum Nitrit ve Sodyum Nitrat. Bu iki kimyasal etin muhafaza edilmesi ve ete canlı bir renk verilmesi için kullanılır. Bu kimyasallar tüm işlenmiş et ürünlerinde bulunurlar.

  6. BHA & BHT. Raf ömrünü uzatmak için kullanılan kimyasallar. Özellikle kahvaltılık gevrek ve tahıllarda, sosis, cips, sakız, bitki yağları ve kozmetik ürünlerde bulunur.

  7. Potasyum bromat (bromik asit). Gıdanın hacmini arttıran bir gıda takviyesidir. Özellikle ekmeklerde kullanılır.

  8. Rbgh ve Rbst: İneklerin sütünü arttırmak için kullanılan büyüme hormonlarıdır. Tüm süt ürünlerinde bulunabilir. Bu hormonları içeren ürünlerin etiketlerinde bu maddelerin belirtilmesi zorunluluğu olmadığı için bu maddeyi içerip içermediğini etiketten anlamak mümkün değildir.

  9. Yapay aromalar. Yiyeceklere bağımlığı arttıran, tadı zenginleştiren kimyasallar. 

Tüm bu kimyasallar, en masumu dikkat eksikliği olmak üzere, hormonal dengeyi bozma, diyabet ve obezite gibi kronik hastalıklarda risk faktörü oluşturma ve kanser riski yaratmaya kadar ciddi sağlık sorunlarına neden oluyorlar. İçeriğinde bu kimyasalların bulunduğu yiyeceklerden uzak durun. Şüphesiz bu 9 maddenin dışında da, hiç duymadığınız, ne olduğunu bilmediğiniz, kısacası etiketindeki sıralanan maddeleri tanımadığınız yiyeceklerden de uzak durmakta fayda vardır.

Natur-Med 

 

« Tüm Haberler